Potvrzuji, že jsem zdravotnický odborník ve smyslu zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. v platném znění, tedy osoba oprávněná léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat.

Tyto stránky obsahují informace určené pouze zdravotnickým odborníkům

Kliknutím na tlačítko pokračovat výslovně prohlašuji a potvrzuji, že:

V opačném případě klikněte na tlačítko odejít.

POKRAČOVAT ODEJÍT

Videa jsou určena pro pacienty používající aplikátor ZomaJet !

Používám ZomaJet?

Ano / Ne

   

Přidat dotaz

Na položený dotaz Vám odpoví MUDr. Olga Magnová z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Dotaz

30.11.2018 | Jaroslava Potuckova

Syn 13,5 roku

Dobrý den, syn 13,5 roku, výška 151, vaha 35 kg,výška matka 168, otec 176. Absolvoval testy na růstový hormon, telefonicky nám bylo oznámeno, že výsledky jsou těsně nad hranicí, hranice 10, jeho hodnota 10,6. Máme se s tímto spokojit nebo je ještě nějaká šance na léčbu? Léčba růstovým hormonem v manželově rodině. Lze zahájit léčbu i jako samoplatce?

Odpověď odborníka

3.12.2018 | MUDr. Olga Magnová - FN Brno

Váš syn svou výškou ve 13,5 letech patří mezi menší děti, svou výškou však nesplňuje kritéria k léčbě růstovým hormonem pro jeho nedostatek. K posouzení indikace léčby růstovým hormonem nepatří jen výsledek stimulačních testů, ale také auxologické parametry, jako výška (méně - 2 SDS), snížená růstová rychlost, nízká výška vzhledem k očekávané výšce dle rodičů.
Léčba růstovým hormonem je v této situaci léčbou off label a mohla by být v některých případech i kontraproduktivní. Doporučuji projednat s dětským endokrinologem.

Zpět na seznam dotazů